Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


Η Γλώσσα είναι η πιο αξιόπιστη εκδήλωση του πολιτισμού κάθε λαού· διευκολύνει και αναδείχνει όλες τις άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες και δημιουργίες του και του εξασφαλίζει θέση μέσα στην παγκόσμια κοινότητα.
Είναι, όμως, δυστυχώς, και ο πιο κραυγαλέος παράγοντας διαχωρισμού των ανθρώπων. Πολύ πιο ισχυρός κι από το χρώμα του δέρματος κι από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η διαφορότητα των Γλωσσών οξύνει τις εθνικιστικές εντάσεις, δυσκολεύει την οικοδόμηση γεφυρών επικοινωνίας και συνεννόησης ανθρώπων και λαών, ανεγείρει τείχη απομόνωσης.
Οι λαοί της ενωμένης Ευρώπης που πλήρωσαν με εκατομμύρια θύματα τις μακραίωνες συγκρούσεις τους, έχοντας έγκαιρα διαγνώσει το μέγεθος των εμποδίων για την ενότητά τους που προβάλλει η γλωσσική διαφορότητα, επινόησαν και εφάρμοσαν τρόπους εξουδετέρωσης των αρνητικών συνεπειών της μέσω μεγάλου αριθμού δράσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτα πρώτα, αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος, το οριοθέτησαν και διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να το υπερβούν.
Δεύτερο, απέκλεισαν τελεσίδικα το ενδεχόμενο να καταργήσουν την ποικιλία επιδιώκοντας την ομογλωσσία είτε με την επικράτηση μιας από τις Γλώσσες τους, είτε με τη διάδοση μιας νέας κοινής γλώσσας.
Τρίτο, προχώρησαν στην εφαρμογή πλήθους προγραμμάτων συντήρησης και ενδυνάμωσης των Γλωσσών με μικρή πληθυσμιακή έκταση (δανέζικα φλαμανδικά, ιρλανδέζικα, ελληνικά κ.ά.), ώστε να τις ισχυροποιήσουν έναντι των επικρατεστέρων (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά).
Τέταρτο, χρηματοδότησαν με αποτελεσματικότητα τη δημιουργία ευκαιριών εκμάθησης από τη νεότερη γενιά δεύτερης και τρίτης Γλώσσας, αποβλέποντας ότι, αν κάθε Ευρωπαίος του 21ου αιώνα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί παράλληλα τρεις ευρωπαϊκές Γλώσσες, το γεγονός αυτό θα κατεδαφίζει τα τείχη και θα διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεννόηση.
Έτσι, η διαφορότητα καθίσταται πολύτιμο δώρο πολιτισμού και γίνεται αιτία διεύρυνσης του πολιτισμικού ορίζοντα του καθενός και δίαυλος συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Εμείς, εισερχόμενοι προσεχώς και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμμετάσχουμε δημιουργικά σ’ αυτή την ελπιδοφόρα διεργασία και θα συμβάλουμε αποφασιστικά στην επιτυχία της.
Η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών έρχεται να τονίσει την αποφασιστικότητα με την οποία όλοι οι λαοί της Ευρώπης θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον πολλαπλό και πολύμορφο πολιτισμικό θησαυρό μας και να εφαρμόζουμε δράσεις για να υπερβαίνουμε τα εμπόδια και να προάγουμε την ενότητά μας, και μέσα απ’ αυτήν την ειρήνη του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: