Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

ΕΥΡΩ




Γιορτάζουμε την εξαφάνιση ενός ακόμα υπολείμματος της αποικιοκρατίας από την Κύπρο με την προσδοκία να αποσυρθεί σύντομα και το τελευταίο: οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η εισαγωγή του ΕΥΡΩ αποτελεί κυρίως πολιτική κατάκτηση και διαδικασία απελευθερωτική, γιαυτό για τον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι, όπως και για τη μικρή Αναστασία Ζεβεδαίου που βραβεύτηκε για τη ζωγραφιά που δημοσιεύω, αιτία χαράς.
Η ζωγραφιά παριστάνει την κυπριακή οικογένεια να κόβει τη βασιλόπιττα του 2008 και να βρίσκει το φλουρί-ΕΥΡΩ.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

2008 - 366 μερόνυχτα

Το 2008 είναι έτος δίσεκτο. Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται όταν το ακούμε σχετίζεται με την κακοτυχία. Προλήψεις του παρελθόντος, στηριγμένες ενδεχομένως σε κάποιες συμπτώσεις, συνδέουν τα δίσεκτα έτη με δυστυχίες προσωπικές και κοινωνικές· έτσι έφτασε «δίσεχτος χρόνος» να σημαίνει περίοδο δυστυχίας. Τι σημαίνει, όμως, στην πραγματικότητα, δίσεκτο έτος;
Έτος είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Γη για να συμπληρώσει μια ολοκληρωμένη περιστροφή γύρω από τον ήλιο· το μερόνυχτο, εξάλλου, δημιουργείται από μια διαφορετική κίνηση της Γης, την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, που είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πρώτη. Η περιστροφή γύρω από τον ήλιο, σύμφωνα με αστρονομικές μετρήσεις, διαρκεί 365 μερόνυχτα (εικοσιτετράωρα) και σχεδόν έξη ώρες ακόμα, δηλαδή ένα τέταρτο του μερόνυχτου. Αυτά τα ...περισσεύματα κάθε έτους, επειδή αν τα υπολογίζαμε στο τέλος του θα μπερδεύονταν οι ώρες, μια και η Γη δεν είναι δυνατό να σταματήσει να γυρίζει γύρω από τον άξονά της, κι έτσι ο ήλιος ανατέλλει σταθερά στην ώρα του, τα αθροίζουμε ανά τέσσερα, συμπληρώνουμε ένα εικοσιτετράωρο και το προσθέτουμε ως επιπλέον μερόνυχτο στο χρονικό διάστημα κάθε τέταρτου έτους. Το έτος αυτό, μετά από τούτη την προσθήκη δεν έχει πια 365 εικοσιτετράωρα/μερόνυχτα, αλλά 366. Να, λοιπόν, τα δύο έξη που υποδηλώνει η λέξη δίσεκτο (δις [=δυο φορές]-εξ [έκ-ση]). Επειδή, μάλιστα, το περίσσευμα κάθε έτους είναι σχεδόν, όχι ακριβώς, 6 ώρες, -είναι κάτι λιγότερο-, για να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις αθροίζουμε κι αυτά τα υστερήματα έτσι, που κάθε 128 χρόνια να συμπληρώνουν ένα εικοσιτετράωρο. Τότε ένα έτος που θα είχε σειρά να ήταν δίσεκτο, καθορίζεται να έχει 365 μόνο μερόνυχτα.
Αξίζει να προσέξουμε ότι η λέξη δίσεκτο γράφεται, βέβαια, με -ι- και όχι με -υ-, πράγμα που θα συνέβαινε αν είχε η λέξη πρόθεση να δηλώσει σχέση με τη δυστυχία. Άλλωστε, η ...παρεξήγηση υποβοηθιέται κυρίως από τον παρόμοιο ήχο του πρώτου συνθετικού της λέξης δίσεκτο με το πρώτο συνθετικό (δυσ-=κακώς) πολλών λέξεων που αναφέρονται σε αρνητικές καταστάσεις.
Είναι, οπωσδήποτε, περιττό, αλλά πρέπει -ενόψει των προλήψεων και των παρεξηγήσεων- να τονίσουμε πως ούτε δύο ούτε εξηνταδύο 6, ούτε και οποιαδήποτε άλλη διαφοροποίηση του αριθμού των εικοσιτετραώρων του έτους, είναι δυνατό από μόνη της να επηρεάσει τη ζωή του ανθρώπου και του κόσμου, που βρίσκεται στα χέρια του Κυβερνήτη Δημιουργού και διέπεται μόνο από την θεία του πρόνοια. Μόνο η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, αν εκδηλωθεί ως αμαρτία, αλλοιώνει και ξεστρατίζει τη ζωή του καθενός και του συνόλου από τον αληθινό προορισμό της.
Ξεκινώντας, λοιπόν, με τις ευλογίες τις Εκκλησίας και τις ευχές των αγαπημένων μας και τούτο το δίσεκτο έτος, ας το δούμε θετικά, ας το αξιοποιήσουμε πληρέστερα. Μας προσφέρει ένα εικοσιτετράωρο παραπάνω για δημιουργία, για πρόοδο, για έργα καλοσύνης, για ευκαιρίες συγχώρεσης, για δοξολογία του Θεού. Καλή χρονιά!